Oppgave: 2.2 Font familier

Vi skulle i denne oppgaven velge 4 kjernefamilier, herunder 2 sans serif typer og 2 serif typer.


Jeg valgte følgende font familier:

1. Arial

2. New York

3. Helvetica

4. Rockwell

 

Arial – sans serif

Arial er et sett med dataskrifttyper som er brukt bla. av Microsoft for Windows, Apple Mac OS X og printere.

Den finnes i mange stiler. ( Regular, Italic, Medium, Medium Italic, Bold, Bold Italic, Black, Black Italic, Extra Bold, Extra Bold Italic, Light, Light Italic, Narrow, Narrow Italic, Narrow Bold, Narrow Bold Italic, Condensed, Light Condensed, Bold Condensed, og Extra Bold Condensed)

Mest brukte er Arial regular, men de siste par årene har Arial Rounded blitt mer og mer brukt.

Arial har blitt forandret siden den kom for å kunne være klarere og mer lettlest i brevform og i forskjellige resolusjoner.

Den har mange fellestrekk med Helvetica, og er i dag et alternativ slik som den var i 1982 da IBM lanserte printere som skrev begge.

 

New York – serif

New York, eller Rosemount som den opprinnelig het da den ble designet for Macintosh i 1983.

Den ble laget for tidligere Apple programvare i bitmap, men ble oppdatert til truefonttype. Det sies at den mistet en delav sin  karakteristisk sans, men er i dag populær i brevsform. Den hadde sitt høyde punkt på slutten av 1990 tallet før oppløsningene ble gode og nye skrifttyper tok over.

New York fonten har god avstand og skiller seg litt ut fra de andre familiene som jeg valgte, den har ekstra detaljer som bryter med ekstra tverrlinje på bokstavene.

 

Helvetica – sans serif

Helvetica er designet i 1957 av to sveitsere med navn Max Miedinger og Eduard Hoffmann.

Målet med designet var at det skulle være en skrifttype som var nøytral og klar, slik at den kunne brukes for mange formål.

Den er konvertert til bla. gresk, latinsk, kinesisk, hebraisk og urdu.

Som en av de aller mest brukte sans serifer som er mye brukt for selskaper i logo og reklamer. (Noen selskaper som bruker den: 3MAmerican AirlinesAmerican ApparelBMWJeepJCPenneyLufthansaMicrosoftMitsubishi ElectricTargetPanasonicMotorolaKawasaki og Verizon Wireless.  Apple Inc.)

I 2007 kom dokumentaren Helvetica ut, der sier Wim Crouwel, «Helvetica was a real step from the 19th century typeface… We were impressed by that because it was more neutral, and neutralism was a word that we loved. It should be neutral. It shouldn’t have a meaning in itself. The meaning is in the content of the text and not in the typeface.»

Som Wim sier, skrifttypen er god fordi da vil innholdet i tekst være i høysetet.

 

Rockwell – serif

Rockwell er designet av  Monotype foundry’s in-house design studio i 1934.

Det er en geometrisk skrifttype som er mer sirkel formet enn eklipse formet.

Som bla. er tidligere brukt av Guiness rekordbok.

Den er ofte brukt som en overskriftstype, og ansees av mange å ikke passe til tekstbulker. Det finnes flere magasiner i dag som bruker den som overskrift.

Siden den er en relativt gammel skrifttype har den tålt tidens tann, men må se seg forbigått av mer moderne typer som er mer tilpasset det menneskelige øyet, som tar seg bedre ut digitalt.

 

Valgene av mine skrifttyper baserte jeg på min tidligere erfaring med disse, jeg har brukt disse 4 i forskjellige sammenhenger i forhold til prosjekter for hjemmesider, plakater og menyer.

Selv om det kanskje ikke er stor skille mellom enkelte så utgjør det en forskjell i det større bilde.

 

Takk for at du leste innlegget mitt, jeg sliter enda en del med nettet, heldigvis få får jeg i nødsituasjon lastet ned oppgavene slik at jeg kan arbeide på de selv om internettet ikke er tilgjengelig.

Hilsen

Kurt Warvik DMK1