2.1
norsk grafisk utøver

Martin Due
f. 1955 Uppsala

Om:
Arbeider med grafikk, tegninger og akvareller.Autodidakt, men en oppvekst vegg i vegg med sin fars grafikkverksted i Uppsala, Sverige, har selvfølgelig satt sine spor. 
Utdannet musiker fra Musikkonservatoriet i Trondheim, og er virksom både som musiker og billedkunstner. Medlem av NBK, BKMR og Norske Grafikere

Erfaring:
Har siden 1991 hatt et titalls separatutstillinger i kunstforeninger/private gallerier og kulturhus i Norge og Norden, bl.a. to ganger på Hamsunfestivalen i Nordland. 
Deltatt i et trettitalls gruppe og kollektivutstillinger bl.a. på Kunstnersenteret i M&R- jubileumsutstilling, Nord-Trøndelag fylkesgalleri; publikumsprisen 2000, Norske Grafikere - Svalbardsutstillingen og jubileumsutstillingen, Gudbrandsdalens billedgalleri/Statkraft - "Fjell", Hatfield Gallery of Fine Arts - USA, Gallei Arctica-Trondheim. 
Innkjøpt av bl.a. Norsk Hydro, Norges Naturvernforbund, Statoil, Sør-Trøndelag fylke og flere kommuner. Representert i offentlige utsmykkinger og arbeidet med bokillustrasjoner. Publisert bl.a. i "FJELL-Grafikk og lyrikk" 1993, "Skrevet i Stein" 2001, "Viktors verden" -illustrasjoner 2004. 
Har hatt verv som styreleder for Kunstnersenteret i Møre og Romsdal 2002-2004 og styremedlem i Norske Grafikere 2003-2006.

Martin om sin inspirasjon:
Bildene mine reflekterer ofte reaksjoner på det visuelle språket i ulike typer av landskap jeg møter. Å lete etter noe av de forskjellige landskapenes eget vesen, ekstrahert i et særegent linje og valørspill er en spennende ferd. 
En særlig interessant reise for meg de senere år har vært utforskningen av eldgamle spor og talende detaljer, kombinert med trekk fra helheten i motivets formspråk - landskapets makro og mikroplan sammen. Fortellingen om de formende krefters samspill ligger både på detalj og helhetsplanet, 
samtidig som det kanskje kan oppstå bilder som også er formalt og tekstumessig interessante. 
I kraft av min bakgrunn har jeg et sterkt forhold til de klassiske metallgrafiske teknikkene. Jeg trykker alle grafiske blad i mitt eget verksted, prosessen gir meg derved mange muligheter til å være i dialog med motivets tanke.

Konklusjon:
Martin leverer sterke trykk, hvor posisjon, avstand og fargekontraster appelerer til meg. Han er også svært dyktig i å bruke svart/hvit med forskjellige sort nyanser. 
Personlig er jeg glad i artister som ved bilder ikke forteller alt, men legger opp til et utgangspunkt der jeg kan bruke min egen fantasi for å vurdere trykket. 
Jeg brukte google som utgangspunkt i valg av utøver, og etter noen dager i tankeboksen falt valget på Martin, hadde jeg ikke valgt han hadde
jeg nok gått for Gerd Arnesen som skaper flotte illustrasjoner (http://www.norske-grafikere.no/Categories.aspx?cID=5939)
Om du vil se mer av arbeidet til Martin Due så finner du han på: http://www.martindue.no